Fem dofter som ger dig lugn inombords

Ibland så är det enda du behöver göra för att slappna av är att sitta ner och göra … ingenting. Men när du gör det, så är här några dofter som du kan slappna av tillsammans med – antingen i form av oljor, mat, eller annat. Ju mer naturligt, desto bättre, så undvik kemikaliskt skapade dofter som härmar den doft du är ute efter. Och när du använder doftande oljor så börja med att använda väldigt små mängder – vissa kan vara farliga att andas in om man andas in överdrivna mängder. Barn, kvinnor som är gravida eller ammar borde även undvika att använda doftande oljor.

Blomster

Den här doften refererar till de blommor och oljor så som ros, jasmine, neroliolja, pelargon och lotus. I traditionell kinesisk medicin så är det mjälten som är den som blir mest påverkad av stress, och eftersom alla stora organ motsvarar till en doft, så är det genom att lägga till en blomsterdoft som vi kan hjälpa mjälten, och därav reducera dess stress.

Lavendel

Den här lilla busken i mintfamiljen är en av de mest använda doftande oljorna för lugnande, särskilt precis innan sömn. Dessutom så har lavendel används avsevärt för att behandla ömma muskler, urinvägssjukdomar, andningsproblem och inom hudvård.

Kamomillte

Du kanske vet att dricka te är bra för din matsmältning och att lugna ångest, men det kanske kommer som en överraskning för dig att veta att självaste lukten av kamomill även är bra för att förmå en lugnande känsla. Det sägs även att kamomill kan reducera cortisolnivåer, vilka brukar öka under stressiga situationer. Kamomill kan även ha några anti-inflammatoriska effekter, och det kan hjälpa dig att reducera smärtan som orsakar din stress.

Kokos

Studier visar att självaste lukten av kokos kan sakta ner din hjärtfrekvens och reducera ditt blodtryck. Eftersom det är en vanlig lukt som läggs till i solskyddsprodukter, ljus, och en mass annat, så kan det vara lugnande endast för att det påminner dig om bättre tider. Vad det än är som får doften av kokos att funka, så använd det helt enkelt. Men försök att använda produkter med så lite kemiska tillägg som möjligt. Och försök att dricka kokosvatten, då det är bevisat att även det är bra för stress.

Sandelträd

Det kanske är ”kungen av lugnet”. Sandelträd har använts länge för att hjälpa till med meditation. Dess varma, träaktiga doft har används i traditionell kinesisk och ayuvedic medicin för många sjukdomar, så som nervösa sjukdomar, och även de som är associerade med depression och ångest. Det är även väldigt bra för din hud, så lägg till lite av det i din kroppslotion och schampo för det lilla extra!