Hur man gör yoga mer praktisk

Det har nu varit ett tag sedan jag upptäckte yoga, i början så trodde jag att det bara handlade om konstiga positioner, att svettas och att bli mer vig, en sorts träning liksom. Men direkt efter att jag började så lärde jag mig fort att det inte är så.

Visst, yoga är ju faktiskt konstiga positioner, svett och det gör dig mer vig, men det är inte BARA det, och det är det som är min poäng. Yoga gör dig även till en bättre person, det gör dig lugnare, får dig att vara mer vaksam och full med tankar. Du börjar märka saker som du inte har märkt förut, saker som att du nu kan röra dina tår utan att böja på benen, men även saker som djupa känslor och viljor. Jag som mamma påverkar mina barn mer än någon annan påverkar dem, när jag är lugn så lär de sig att vara det mer, de får egenskaper och beteenden från mig. Därför så är det viktigt att verkligen uttrycka ändringarna som yoga har gett mig. Men yoga är som sagt inte bara de konstiga positionerna, det är också att bli en bättre och lugnare person och därmed göra människorna runtomkring dig till bättre och lugnare personer.

Jag vill göra mina barn till bättre och lugnare personer och har fått fram mitt mål genom att själv vara det, men även genom att studera och testa många saker, här är de sakerna som gav mig de bästa resultaten:

Jag läste att om man dekorerar rum på ett speciellt sätt så kan man få fram specifika känslor hos människor, här är några exempel;

Rött: Den här underbara färgen har specialiteten ”Energi”, röd kan göra kroppen mer energifull och till och med öka din puls! Men vetenskaplig undersökning har visat att om ett barn är i en röd omgivning för mycket så kan det leda till att de blir mer aggresiva och har svårare för att fokusera.

Orange: Orange är en av de minst använda färgerna, det känns som att människor inte tänker på den nog. Orange kan få fram ditt barns självsäkra sida. Färgen gör som sagt barn mer självsäkra, extroverterade och självständiga. Om ett klassrum har orangea väggar så kan barnen ha det lättare med att samarbeta, kommunicera och att diskutera idéer osv.

Grönt: Den underbara naturliga färgen har en lugnande påverkar på ditt barn. Undersökning har även visat att gröna väggar/ en grön miljö hjälper ditt barn med att läsa snabbare och att förstå texter. Det finns ingen anledning till att inte ha gröna väggar, vem vill inte att sitt barn ska förstå saker mer?

Blå: Blå är ungefär motsatsen till röd. Färgen minskar känslor av nervösitet och aggresivitet, en blå miljö sänker även blodtrycket och pulsen. Barn som har ångest och panikattacker kommer verkligen att uppskatta den här fantastiska färgen.

Jag har ju såklart inte tid eller budgeten för att testa alla färger, men jag testa några och det här är min slutsats:

Varma färger: Varma färger inspirerar glädje, ”mysighet” och bekvämlighet. De kan även göra så att stora ytor verkar mer intima. Från min erfarenhet så hade barnen mycket lättare att prata om känslor när vi hade varma färger, de verkade även mer kreativa.

Kalla färger – Många av oss kopplar ihop varma färger med sterila och sjukhusliknande miljöer, det kanske är sant men det finns även en anledning till att sjukhus har de färgerna. Kalla färger kan göra dig lugnare, speciellt ljusa kalla färger. Dessutom så får de mindre ytor att se större ut. Från min erfarenhet så hjälpte de här färgerna väldigt mycket med att göra barnen lugnare, vilket i sin tur gjorde det mycket lättare att få dem att somna. Jag tyckte att rummet blev lite kallt med de kalla färgerna, så jag fixade barnsängar, kuddar, täcken och andra mysiga grejer så att det blev varmare.