yoga

 

Eftersom Yoga blir allt mer diffust och varierande, så kan nästan alla hålla med om att en enda, gemensam definition är helt omöjlig att fastställa. För att göra det hela ännu mer komplicerat, så har termen yoga använts i flera tusen år och dess mening har ändrats många gånger. Dock så ska vi fokusera på att hitta definitionen för den moderna tolkningen av fysisk yoga.

Ordet yoga kommer ifrån Sanskrit, ett uråldrigt indiskt språk. Det har sitt ursprung i ordet ‘yuj’, vilket betyder spänna, som i ett spänna en grupp med oxar. I den samtida användningen, så tolkas det oftast som ‘förening’. Yoga ska vara meningen med att förena kroppen, själen och anden.

Hur kan du uppnå denna förening? Meditation är ett sätt, men ibland är det nödvändigt att förbereda kroppen för meditation genom att stretcha och bygga styrka. Det här är den fysiska användningen av yoga, även kallad för asana.

De flesta moderna yoga övningar förlitar sig helt på ‘Yoga Sutras av Patanjali’, en serie av aforism som skrevs ca. 250 år e. Kr, som en grund för deras filosofi. Patanjali klassificerar asana som en av de åtta ”lemmarna” av yoga, majoriteten som mest av allt fokuserar på det mentala och andliga än den fysiska aktiviteten.

Yogaposering

Många personer tror att yoga bara handlar om att stretcha. Men medan att stretcha absolut är en del utav det, så handlar yoga egentligen om att skapa balans i kroppen genom att utveckla både styrka och flexibilitet. Det görs genom utförandet av poser och ställningar, alla som har specifika fysiska fördelar. Poserna kan göras snabbt efter varandra, som skapar värme via kroppsrörelse (vinyasa-style yoga) eller långsamt för att öka uthållighet och den bästa placeringen av posen. Poserna är konstanta, men sätten till den kan variera beroende på vilken yoga tradition som läraren har lärt sig.

Yogaövning

Din individuella erfarenhet inom yoga utvecklas med tiden. Den fantastiska saken med yoga är att dina övningar alltid utvecklas och förändras, så att det aldrig blir tråkigt. Trots att själva poserna inte ändras, så kommer din relation till dem att göra det. Alla kan börja med yogaövningar, även ifall du känner att du inte är särskilt flexibel eller så stark. De sakerna kommer att förbättras desto längre du övar. En annan bra sak med dina övningar är att det uppmuntrar den icke-tävlingsinriktade anden av yoga. En av de svåraste sakerna, men i slutändan den mest befriande saken med yoga är att släppa taget om sitt ego och acceptera att ingen är bättre än någon annan. Alla gör bara sitt bästa i alla lägen.

Yogaklasser

Förutom att öva alla poser, så inkluderar yogaklasser även undervisning av andning, samtal och respons mässande, meditation, eller en inspirerande läsning av läraren. Variationen och mängden av detta beror helt och hållet på läraren och vilken yogastil som han eller hon har lärt sig. Vanligtvis, så fokuserar en yogaklass på gymmet mest på den fysiska fördelen med yoga, medan en klass på ett yogacenter kanske fokuserar mer på den andliga sidan. Vissa personer tycker att de fysiska övningarna av yoga blir en öppning till en själslig utforskning, medan andra bara njuter av en lugn träning som får dem att må bra. Vad du än föredrar, så kommer du att kunna hitta en yogaklass som passar dig bäst.